Windows 8, een gok van 1 biljoen?

Jan. '13

Waar Microsoft jarenlang giganten heeft gekopieerd met al haar producten (Windows/Macintosh, Internet Explorer/Netscape, Bing/Google & Zune/iPod) kwamen ze eind 2012 met een eigen product: Windows 8

Windows 8, een gok van 1 biljoen?

 

Windows kiest voor touch op de desktop

Met Windows 8 kan je met een serie van handbewegingen programma's openen, het scherm splitsen, navigeren en settings aanpassen. Fris, efficient en leuk om te gebruiken op een touchscreen tablet.

Alleen we hebben het niet over een speciale versie van Windows maar over dé Windows. Het systeem waarvan Microsoft hoopt dat tientallen miljoenen mensen het dagelijks gaan draaien op hun PC.

Voor mensen die geen touchscherm hebben heeft Microsoft een muis en keyboard die alle touchfuncties kunnen uitvoeren. Zijn deze bedoelt voor een de overgangsfase? Denkt Microsoft denkt dat touch uiteindelijk de standaard wordt op alle computers?

Op het eerste oog denk je misschien: "Touch werkt fantastisch op telefoons, tablets, pinautomaten etc. Dus waarom niet op onze computers?"

Maar heb je toen ook al gedacht over de drie grote verschillen tussen de schermen van die apparaten en die van PC's.

 

Drie belangrijke verschillen tussen mobiele devices & desktops

1. De hoek

Het scherm van een telefoon of tablets houd je over het algemeen horizontaal. Het scherm van een desktop (of laptop op een bureau) is vrijwel altijd verticaal.

2. Afstand

Het scherm van een telefoon of tablet is altijd dichtbij. Desktops en laptops staan echter vaak op afstand. Je moet met je arm naar toe reiken. Daarnaast druk je niet op grote vinger-vriendelijke knoppen maar maak je precieze bewegingen op een verticaal scherm met een gestrekte arm..

3. Gebruik

Ten slotte ben je nooit de hele dag met je telefoon of tablet bezig terwijl je voor je werk wel een hele dag met je desktop bezig moet zijn.

 

Pas op en vermijd een Gorilla arm!

Ik kan me zou voor stellen dat ik na een paar uur op mijn scherm klooien met een gestrekte arm het gevoel krijg dat ik bezig ben met bedrijfsfitness in plaats van mijn werk (iets wat designers een "Gorilla arm" noemen).

Wij denken dat touch lekker op mobiel apparten moet blijven en niet op desktops moet worden toegepast. Microsoft denkt daar blijkbaar anders over.