Het succes achter The Harlem Shake

Feb. '13

De video's met mensen die helemaal los gaan op het nummer Harlem Shake van Baauer's is geƫxplodeerd. Hoe komt het toch dat deze video's zo populair en aanstekelijk zijn.

Het succes achter The Harlem Shake

 

30 seconden is de basis voor succes

Een video van 5 minuten? Daar heeft niemand tijd voor. Al helemaal niet als ze honderden verschillende versies kunnen bekijken. 30 seconden is maar weinig en dat is precies de duur van een harlem shake video.

 

De Harlem Shake in formule

[14T x (A1 + V1)] => ? => [14T x (A2 + V2)] => [2T x (A3+V3)]

Zo ziet de formule van de Harlem Shake eruit als we de gasten bij techcrunch.com mogen geloven. Zij leggen dit als volgt uit:

"[14 seconds of (build-up music) played as (one person passively dances while others linger around them motionless)] then an instant video cut to [14 seconds of (bombastic dance music) played as (many people dance aggressively)] then [2 seconds of (a slurring sound) and (slow-motion video of the aggressive dancing)]"

Een makkelijke formule die er voor zorgt dat iedereen snel en gemakkelijk nieuwe filmpjes kan maken. En net als de app Vine gebaseerd op filmpjes van korte duur wat toch wel een deel van het succes bepaalt.

In Nederland zijn er ook al heel wat Harlem Shake's opgenomen maar deze uit Leeuwarden overtreft echt alles: